Kárpitozott bútorok

2020 jan 14,

Népszerű kárpitozott bútorok

Milyen bútordarabokkal foglalkoznak a kárpitosok?

A bútorok nem csupán használati tárgyak, pontos kifejezői és meghatározói annak a kornak, melyben születtek. A „kárpitosság” nem csupán mesterség, hanem a bútorkészítési művészet. A kárpitosokhoz érkezők gyakran teszik fel a kérdést: „Milyen bútorokat lehet kárpitozni?” vagy egyszerűbben „Mit lehet kárpitoztatni?”.

A bútorkárpitozás mélyebb megismerése előtt érdemes áttekinteni, hogy milyen bútorfajtákkal találkozhatunk. A bútorok osztályozását elsősorban rendeltetésük szerint végezzük, ezek szerint az alábbi csoportokba sorolhatjuk őket:

  • tárolóbútorok (szekrény, komód, polc)
  • munkavégzést, étkezést vagy egyéb tevékenységet kiszolgáló bútorok (asztal, pult)
  • pihenésre szánt bútorok (ülő- és fekvőbútorok, ágyak, székek, heverők).

A kárpitosok elsősorban és szinte kizárólag a pihenésre szánt bútorokkal foglalkoznak, hiszen ezen kényelmi bútordaraboknak van szükségük rugalmas párnázatra és olyan bevonó anyagra, mely kiállja az idő próbáját is.

A kárpittal bevont bútorok mindenkor az ember kényelmét szolgálták függetlenül attól, hogy pihenésre vagy munkavégzésre használták az adott berendezési tárgyat.

Kárpitozott bútortípusok és funkcióik

A kárpittal bevont bútorok, funkciójuk szerint lehetnek: ülőbútorok, fekvőbútorok és ülő-fekvő bútorok is, emellett érdemes megkülönböztetetten kezelni a gyermek- és a felnőttbútorokat, hiszen más-más típusú igénybevételnek vannak kitéve.

A kárpitozás során mindig a bútor fő funkciójából indul ki a kárpitosmester, de igyekszik a részfunkciók igényeit is maximálisan kielégíteni. A bútortípusok és a kárpitozásfajták is hosszú idő alatt tökéletesedtek és a mai napig fejlődnek. A kárpitosműhelyben készülő bútorbevonat anyaga, színe, díszítése és mintázata nem csak a bútor funkcióját hivatott kiszolgálni, hanem a berendezni kívánt helyiség dizájnjához is igazodik.

A kárpitosok mindig a legmodernebb módszerekkel, a funkciók által megkövetelt igényességgel és a megrendelő által támasztott elvárások maximális figyelembevételével dolgoznak. A budapesti otthonok sajátos enteriőrje megkívánja a speciális kárpitos látásmódot, amely akárpitosok alaperénye a minőségi munka mellett.

A kárpitozott bútortípusok rendeltetés szerinti csoportosítása

 Ülő bútorokÜlő-fekvő bútorokFekvő bútorok
Felnőttzsámoly ülőkepadszékkarszékhintaszékfotelpihenőfotelkanapépad-heverő nyugágyfotelágykanapé-ágyheverő függőágyágyfekvőpadfranciaágy
Gyermekzsámoly ülőkeetetőpadetetőszékszékkarszékfoteljáróka fotel-ágybölcső rácsos ágyfektetőheverőágy

Az egyes részfunkciók figyelembevételével a kárpitozott bútorokat az alábbi részekre osztjuk: ülés, támla, kar, fejtámasz, lábtámasz.

Az ülő-fekvő bútorok egyes részeinek megnevezése: fejvég, lábvég, fejrész, törzsrész, lábrész.

Kövessen minket Facebookon

Facebook Pagelike Widget