Kárpitozás

2020 jan 14,

Kárpitozás – bútor kárpit cseréje.

Modern kárpitozási technológiák Budapesten

kárpitozás alapvető meghatározása:

az a munkafolyamat, mely során a kárpitos az ülő- és fekvőbútorokat párnázza, kárpittal bevonja, szükség esetén díszíti, zsinórozza.

kárpitosmesterek munkájára a bútorgyártás során van szükség, a jó minőségben végzett munka javítására nagyon hosszú ideig nincs szükség.

Kárpitozás Budapesten

Amikor Budapesten kárpitost keresnek a bútortulajdonosok, akkor ezt általában a bútorok felújítása, újrakárpitozása, újrahúzása miatt teszik. Ugyanazt a kárpitozási technológiát alkalmazzák az új bútorok gyártásánál, amit a régi- vagy antik bútorok felújítása során is.

budapesti kárpitosok szakmai előnye abban rejlik, hogy a fővárosban a bútorkészítés és dizájnalkotás központjában szinte bármilyen anyagot könnyen és gyorsan be lehet szerezni, ezért a kárpitozás a megrendelő igényei szerint történhet, kompromisszumok nélkül.

Modern technológiák alkalmazása

A bútorkárpitozás folyamata korábban elnyújtott volt, a berendezési tárgyakon végzett munkafolyamatokat megszakították a pihentetési fázisok, amikor az anyagra a természeti folyamatok hatottak. Manapság a legtöbb szerkezeti egységet és alkatrészt be lehet szerezni félkész termékként, az igazi kárpitosmesterek azonban a munka jelentős részét továbbra is kézzel végzik.

XXI. századi budapesti kárpitosmester a legmodernebb technológiákat használja, hogy az elkészült bútor tartós legyen, a székek, kanapék és ágyak bevonatának különlegességét azonban a kézzel végzett, nagy precizitást igénylő munka nyújtja. Tudnunk kell, hogy a modern kárpitosok is a hagyományos kárpitozási technológiát alkalmazzák.

A hagyományos kárpitozási technológia

Az évszázadok során kialakult, hagyományos kárpitozás technológiájának folyamata:

  • Tartószerkezet készítése (heveder, szeg, állvány, papírlemez)
  • Rugózat készítése (kéttölcsér rugó, zsineg, szeg, epeda-rugótest)
  • Alappárnázat készítése (afrik, zsineg, rugóvászon, alapvászon)
  • Felsőpárnázat készítése (szőr, vatta, cérna, szeg, formázóvászon)
  • Bevonat készítése (cérna, szeg, bevonóanyag, kéder)
  • Díszítés és eltisztázás (zsinór, borti, cérna, szeg, gomb, csat, feszítővászon).

Bármilyen bútordarab kárpitozásába is fogunk bele, a fentebb leírt folyamatsor érvényes, csak egyes állomásait kell kihagynunk. Ha például a szék párnázata rugók nélkül készül, a teljes folyamat nem változik, csak a rugózat készítése állomás kerül elhagyásra és a párnázat mennyisége és formája változik meg a rugós párnázathoz képest.

Amikor Budapesten készül a kárpitozás, a hagyományos anyagok némelyikét a mester felcserélheti. A szőr helyett antiallergén anyagok alkalmazását kérik a megrendelők, szeg helyett bizonyos esetekben tűzőkapocs is alkalmazható. Ha a forma, a dizájn és a megrendelő igénye megengedi, a műanyag alkalmazása is célszerű lehet a felújított bútor készítésekor.

Modern technológia és gyártás

Nem szabad összetéveszteni a modern kárpitostechnológiák alkalmazását a nagyüzemi bútorgyártásban alkalmazott kárpitozási technológiákkal. A sorozatgyártás során alkalmazott kárpitelemek gyorsan és egyszerűen beépíthetők, a formára gyártott párnaelemek szaktudás nélkül összeszerelve is a kívánt formát eredményezik. A régi bútorok felújításakor ez csak részben alkalmazható, a tökéletes minőség záloga azonban a kézi megmunkálás. A kézzel készített kárpit formavilága utánozhatatlan, géppel nem legyártható.


A kárpitozás munkafolyamatának technológiája arra szolgál, hogy a bútor jó minőségű kárpitot kapjon, ez megegyezik Budapesten és a vidéki városokban is. A jó kárpitosmester kézzel dolgozik, a legjobb szerszámok segítségével. A legtöbb ember nem fordít elég figyelmet arra, hogy megismerkedjen a kárpit készítés mestereivel, a kárpitosság szakmával, a kárpitozott bútor készítése, Budapesti kárpitos, vagy a  kárpitozás Budapesten szakszerűen kifejezésekkel. A jó szakemberek azonban rövid idő alatt készítik el a bútor újrahúzását, felújítását és szükség esetén a házhoz szállítást is megoldják.

Kövessen minket Facebookon

Facebook Pagelike Widget