Kárpit tisztítás házilag

2020 jan 14,

Általános tanácsok a kárpitosoktól

Bútor kárpit tisztítás
Kárpit tisztítás, bútor szövet áthúzás előtt.

A puha kárpittal borított bútorok rendkívül kényelmesek és ránézésre is szemet gyönyörködtetők. A minőségi kárpit hosszú időn keresztül megőrzi tartását, színét és mintázatát. A hétköznapi használat a legjobb minőségű bútorhuzatot is rongálja idővel. A bútorok egyik legnagyobb ellensége a kosz és a piszok, mely jelentősen rontja esztétikájukat.

Sokkal nehezebb a helyzet azokban a családokban, ahol kisgyerekek koszolják a bútorokat, hiszen a makacsabb foltok eltávolítása nehéz, különösen úgy, hogy ne károsítsuk a szövetet. A tisztítás különféle változataira van szükség akkor, ha háziállatot is tart a bútorok tulajdonosa. A kárpittisztító szolgáltatás igénybevétele logikus megoldás, de Budapesten nehézkes és költséges lehet. A kárpitosmunka igénybevételére csak a legvégső esetben van szükség, ha a bútorszövet tisztítása lehetetlen.

Saját kezű tisztítás – ne vigyük túlzásba

A kárpitosok által adott első tanács, hogy „Ne vidd túlzásba a tisztítást!” Ha a kárpit kezelése nem vezet eredményre és a folt erőssége nem csökkent, akkor megismételhetjük a folyamatot, esetleg próbálkozhatunk más szerekkel, ha azonban túlzásba visszük a tisztítószer adagolását, erősen súroljuk a bútor felületét, a károsodás már visszafordíthatatlan, ilyenkor már csak a kárpitos szakértelme segíthet.

„Próbáld ki a szert!”

Bármilyen kárpittisztító szert is választasz, elsősorban próbáld ki azt, lehetőleg egy olyan részén az anyagnak, mely nem szembetűnő. A használati utasítás maximális betartása mellett ki kell próbálni, hogy a tisztítószer nem roncsolja, fakítja a kárpit anyagát.

Bútor kárpit szövet csere
Bútor kárpit szövet Budapest

Sokan gondolják úgy, hogy az ismerős által használt kárpittisztítót bátran alkalmazhatják, azonban figyelembe kell enni azt, hogy bútor é bútor, kárpit és kárpit között jelentős különbségek lehetnek, ezért sohase spóroljuk le a próbát.

Érdemes megnézni a bútor használati utasítását, mely hasznos információkat tartalmazhat a kárpit minőségét, típusát és tisztíthatóságát illetően.

Porszívózás és portalanítás

A kárpitozott bútorok tisztításának első fázisa a portalanítás. A makacs foltok eltávolítása előtt is porszívózni kell. Ne felejtsük el, hogy nem minden kárpit anyag viseli el a porszívó erejét, ezért ezt a manőver is csak óvatosan kezdjük el. Minden porszívóhoz tartozik kárpittisztító fej, ennek alkalmazása több előnnyel is jár, de a legfontosabb az, hogy kényelmesebb a használata.

Foltok és szennyeződések eltávolítása

A tisztítás pontos menete a folt típusától függ. A legegyszerűbb eljárásnál, 1 liter vízbe oldjunk fel egy evőkanál sót és ezzel dörzsöljük át óvatosan a bútorkárpit felületét. A porszívó segítségével tisztítsuk le a felületet. A makacsabb foltok esetén enyhe szappanos vizet használhatunk, melyet puha szivacs segítségével dörzsölünk a foltra. A sós víz és a szappanos víz csupán az egyszerűbb szennyeződésekkel szemben hatásos. A rendkívül makacs foltok esetében kénytelenek vagyunk kárpittisztító szert alkalmazni. A legtöbb szakember az aktív habot ajánlja, ez gyorsan és hatékonyan tisztít, emellett a lehetőségekhez mérten óvja is az anyagot.

A kárpittisztító szert mindig a használati utasításnak megfelelően alkalmazzuk, de ne felejtsük el, hogy a kárpit meghálálja, ha először egyszerű vizes tisztítással próbálkozunk és eltávolítjuk a port a kémiai szerek alkalmazása előtt.

Ha megsérülne vagy kifakulna a kárpit a tisztítás során, ne ess pánikba, a budapesti kárpitosok megjavítják, áthúzzák a bútort és újra eredeti szépségében élvezheted annak kényelmét.


Kárpit tisztítás megoldása házilag, bútorjavítás szakszerűen. A kárpit tisztítás saját kezűleg meglehetősen trükkös, ezért olvasd el a kárpitos mesterek tanácsait, akik Budapest városában több éves tapasztalatot szereztek a sérül bútorkárpit cseréjében. Néhány további téma, mellyel érdemes lehet részletesebben megismerkedni: kárpitkészítő tudástár, kárpit tisztítás szakszerűen, kárpitosok keresése, kárpitozott bútor javítása, kárpitozás ára Budapesten, kárpitos szakember.

Kövessen minket Facebookon

Facebook Pagelike Widget