Biológiai igények figyelembevétele a kárpitkészítés során

2020 jan 14,

A kárpitosszakma titkai

Kárpitozás ülőbútor
Ülőbútor kárpit készítése

A kárpitozott bútoroknak a megfelelő méretek és rugalmasság mellett a fiziológiai követelményeket is ki kell elégítenie.

Az emberi test fiziológiai igénye a kárpitozott bútorral, illetve annak huzatával, bevonóanyagával szemben három szempont szerint csoportosítható:

  • hőszigetelő képesség,
  • légáteresztő képesség,
  • vízgőzáteresztő és abszorbeálóképesség.

A kárpit vízáteresztő képessége

Ki nem ült már olyan széken vagy fotelban, amelynek kárpitja nem volt megfelelően vízgőz- és légáteresztő. Ilyenkor a hőmérséklettől függően rövidebb vagy hosszabb idő elteltével a párnázattal érintkező bőrfelület nyirkosodni, majd a ruházatot is átnedvesítve izzadni kezd. Ennek az a közvetlen oka, hogy a párnázat hőszigetelési értéke nagyobb, mint az adott hőmérséklet mellett szükséges, a szervezet a hőleadás fokozása érdekében párologtatással próbál védekezni, de az a légcsere nélkül nem valósulhat meg.

Ez ülőbútornál is kellemetlen, fekvőbútornál pedig elviselhetetlen, lehetetlenné teszi a bútor használatát. Az ember jó közérzetéhez – többek között – megfelelő hőleadás szükséges. A szükségesnél nagyobb hőleadás lehűléssel jár, a kevesebb az előzőekben említett kellemetlen következményeket váltja ki.

A bútor hőszigetelő képessége

Kellemes közérzet akkor alakul ki, ha a szervezet a hőfelesleget úgy adja át a környezetnek, hogy közben az átlagos hőmérséklete nem változik. A szervezet a felesleges hőjét kondukció, konvekció, sugárzás és légzés útján adja le a környezetének. Az emberi testtel közvetlen közvetlen kapcsolatba kerülő kárpitozott felület használatánál a hővezetési tényező dominens.

A kárpit és a bevonóanyag vizsgálatakor számukra a hővezetés az a tulajdonság, amelyet vizsgálni kell. A hőleadás az emberi test felületén megy végbe. Más típusú kárpit felel meg tökéletes mértékben az üléshez és a fekvéshez.

Az emberi test hőtermelése nyugalmi állapotban alvás közben alacsonyabb, ezért a hőegyensúly fenntartásához takarót használnak. A takaró alatti páratartalom nem lehet sokkal magasabb a levegő általános relatív nedvességtartalmánál, mert ez esetben az ember nyugalma zavart lesz. Ebből következik, hogy a fekhely kárpitozása magasabb páraátbocsátó képességgel kell rendelkeznie, mint az ülőbútor kárpit.

A kárpit hőszigetelése

A kárpitozott bútorokkal szemben támasztott követelmények közül az egyik legfontosabb, hogy hőszigetelő képességük megfelelő legyen. A hőszigetelés szempontjából kritikus bútornak a fekvőbútort kell tekinteni. A többi bútornál a hőelvezetés nagyobb is lehet, a ruházat ad korrekciót.

A kárpitozás hőszigetelése a puha rész, a szivacs minőségétől és típusától függ. Minél kisebb cellákra oszlanak az anyag légtároló részei, annáll gyengéb annak a hővezető képessége.


Az ember biológiai igényeinek figyelembevétele a kárpitkészítés és bútorkészítés során. A kárpitozott bútorok elsődleges feladata, hogy az emberek különféle igényeit kielégítsék és funkciójukat tökéletesen ellássák. A kárpitos a huzat felújításakor is az alapigényekből kiindulva választja ki az alapanyagot. Néhány további téma, melyet érdemes lehet elolvasni: kárpitozott bútor felújítása, kárpitosok szolgáltatása, kárpitozás megrendelése Budapesten, kárpitozott bútor szállítása, puha kárpit vásárlása.

Kövessen minket Facebookon

Facebook Pagelike Widget